Trøndelag har en lang historie innen langrenn og fylket og kommunene kan vise til en rekke store stjerner både i langrennssporet og andre vintersporter som skiskyting og hopp. Hva som har lagt grunnlag for at Trøndelag er en av Norges mest suksessrike vintersportfylker er ikke godt å si, men det er ikke til å stikke under en stol at fylkets idrettslag har gjort en fenomenal jobb gjennom en årrekke.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen er uten tvil en av de største utøverne som noen gang har tatt til langrennssporet. I dag en verdenskjent stjerne og hele Norges langrennsdronning, startet hun sin karriere hjemme på Rognes i Midtre Gauldal kommune. Bjørgen er seks ganger olympisk mester. Hun har vunnet flere verdenscupløp enn noen annen kvinnelig utøver og har i flere år vært nummer en med hele 106 individuelle seire. Bjørgen er også den mest vellykkede sprinteren i verdenscupens historie, med 22 seire. En av hennes største prestasjoner kom under OL i 2010, da hun ble den mest vellykkede idrettsutøveren med hele fem medaljer, inkludert tre gullmedaljer. Hun vant også tre gullmedaljer ved Vinter-OL 2014. Med hennes medaljer fra 2014, ble hun sammen med Raisa Smetanina og Stefania Belmondo, den mestvinnende kvinnelige vinterolympier gjennom tidene. Hun har imidlertid flest gullmedaljer av de tre med sine 10 olympiske gull. Som utøver er hun kjent for sin enorme utholdenhet, fitness, tekniske styrke, mentale seighet og også hennes enorme sprint. Hun har gjennom hele karrieren utmerket seg både i klassisk og skøyting. Hun er i tillegg en av få kvinner som er kjent for å delta på alle sprintøvelser og langdistanser.

Verdenscupen

Bjørgen har 15 VM gull, ti av dem individuelle. Hennes første gullmedalje i VM kom i den individuelle sprinten i Val di Fiemme i 2003, hvor hun også plukket opp et sølv i 4 x 5 km stafett. Hun tok tre medaljer i Oberstdorf i 2005, i grenene 30 km klassiske, team sprint og 4 x 5 km. Hun vant også et sølv i 7,5 km, 7,5 km jaktstart og bronse på 10 km friteknikk. Under 2007-mesterskapet i Sapporo vant Bjørgen to bronsemedaljer i lagsprint med Astrid Jacobsen og i 4 x 5 km. I Holmenkollen i 2011 vant hun den individuelle sprinten, jakten,10 km klassisk, 4 x 5 km, og en sølv på 30 km. I 2013 Val di Fiemme VM vant hun den individuelle sprinten, jaktstarten, 4 x 5 km, 30 km og en sølv i 10 km fri teknikk. Under VM 2011 i Holmenkollen, Oslo, i februar og mars 2011, vant Bjørgen gullmedaljer i sprint, 10 kilometer, 15 kilometer jaktstart og 4 x 5 kilometer stafett. Hun ble også nummer to etter Therese Johaug på 30 kilometer friteknikk.

Fair Play Mecenate-prisen

Marit Bjørgen ble tildelt International Fair Play Mecenate-prisen for 2014. Juryen til Fair Play Mecenate består av medlemmer fra alle OL-nasjoner og representerer internasjonale sportsmedier og ulike internasjonale sportsorganisasjoner. Juryen sa i sin begrunnelse at Fair Play Mecenate er tildelt Marit Bjørgen “for den spesielle etiske og rettferdige adferd som hun alltid har hatt, både i sin agonistiske karriere og i demonstrasjonene sine sin gode sportsmanship og solidaritet”.

Dopinganklager

Når man er så suveren som Marit Bjørgen er det ikke unaturlig at man også blir anklaget for doping. Det har dog aldri vært seriøse anklager rettet mot henne og det internasjonale dopingforbundet har aldri funnet noen feil ved hennes prøver. Anklagene toppet seg dog under 2009/2010-sesongen da Bjørgen fikk utstedt et medisinsk unntak av FIS for bruk av astmamedisinen Symbicort, som inneholdt stoffer på WADAs liste over ulovlige stoffer. Bjørgen fortsatte å bruke medisinen under OL i 2010 og ble sterkt kritisert av blant annet Justyna Kowalczyk som anklaget henne for doping. Unntaket medførte endring i lovverket og siden september 2011 trenger idrettsutøvere ikke lengre å søke unntak for bruk av Symbicort, men stoffet kan kun brukes i begrensede doser over en begrenset periode.